> M.plify schrijft

20 mrt 2014

Verkiezingen. Lokaal, ook dat nog 

Je kon er niet om heen. De lokale verkiezingen. Werd ik er niet op straat mee lastig gevallen dan deden de landelijk politici wel hun best om hun standpunt te verkondigen. Maar die waren dan weer landelijk dus daar had ik niets aan in mijn wik-en-weeg-proces bij de lokale partijen. En juist daarvan wilde alles weten. Willen de grote partijen in grote lijnen lokaal hetzelfde als landelijk? Welke andere partijen zijn er? (want dat verschilde ook van locatie tot locatie…) En wie zijn die mensen? En belangrijker, wat weten ze van mij en mijn wensenlijstje. Ik verdiepte me in de lokale media want op straat geloof ik niemand, laat staan een politicus. Hun beloftes zijn nutteloos. Landelijk of lokaal. Coalitievorming, samenwerken en compromissen volgen altijd na de verkiezing en dan is het maar de vraag wat van de standpunten en beloftes overeind blijft. En nu blijkt ook dat –alle goede bedoeling ten spijt- de straatvent-methode amper heeft gewerkt. Social media doet het al niet veel beter. Nee, de Nederlander bleef conventioneel de huis-aan-huiskranten raadplegen. In het hele rijtje van onderzochte media ontbrak de campagneposter, viel me op. Ik vind ze altijd heel aanwezig. Ze vallen mij ook erg op omdat ze er nooit hangen, behalve in tijden van verkiezingen. Dat ze ontbraken in het rijtje van onderzochte middelen is overigens niet heel verwonderlijk. Want als je ze even probeert voor de geest te halen dan zult u zich ook realiseren dat je met de posters niet erg geholpen werd in je keuze. Ziet u ze al voor u? Die prachtige posters op de plakplekken her en der in de stad? Ik gok dat u moeite heeft met het ophalen van de posters in uw herinnering. Qua marketing is er nog wat werk aan de winkel. Dat is landelijk overigens weinig anders maar de lokale posters waren wel van een erg bedroevend niveau. Ik verwijs u graag naar www.communicatieonline.nl/blog/14-foute-verkiezingsaffiches. Ga erbij zitten, neem een kopje thee en verbaas uzelf.

Je verwacht dat als je je stem uitbrengt op iemand dat deze persoon op z’n minst zichzelf serieus neemt. Serieus genoeg om uw- en het stadsbelang te dienen. Dat blijkt niet uit de deze posters. En de andere waren alleen maar stukken beter omdat deze geen verbazing en ongeloof opriepen. En ik maar denken dat de posters herkenning en geloof moeten oproepen. Maar geen enkele poster omvatte een boodschap. Nou ja, een of twee wel maar die waren niet bepaald 'eigen' te noemen. Ik mistte een relevante boodschap die de kern van de partij toont en mij over de streep trekt. Of weg duwt. Ook goed, want dan gebeurt er tenminste iets met me. Nu gebeurde er niets. Niets onderscheidends. Althans niet in Amersfoort. Ik loop ze even met u langs:  

  • Burgerpartij Amersfoort: Boodschap: Veiligheid. Wel een duidelijk punt maar zeker niet onderscheidend. Elke partij wil dit. Resultaat: nog maar 2 zetels. 5 minder dan in 2010.
  • VVD: Amersfoort. Boodschap: Amersfoort? Is dat alles? Wel een erg open deur omdat het de lokale verkiezingen waren in Amersfoort. Resultaat: Nog 5 zetels. (-1)
  • PvdA: Amersfoort. Boodschap: Zorg voor de wijk. Best onduidelijk. Is dit een oproep aan de burger om zelf voor de wijk te zorgen of garandeert de PvdA de meest optimale zorg voor hen die het in de wijk nodig hebben. En waarom dan ‘wijk’? Waarom geen Stad of Gemeente? Resultaat: nog 5 zetels resterend. (-1)
  • D66: Boodschap: Nu Vooruit. Iets specifieker had best gekund. Dan had ik geweten wat ze bedoelden. Misschien dat je deze zin gebruik als je zoontje van 7 niet doet wat jij wilt maar verder past deze regel eigenlijk bij elke partij. Resultaat: toch 7,8% meer stemmen en nu 9 zetels. Oooooh, zouden ze dat bedoeld hebben met ‘Nu vooruit’. (+4)
  • Groen Links: Boodschap: helemaal niets aan tekst te lezen, geen beeld, niets. Als dit het credo van de partij is, dan begrijp ik het en anders is dit pure papierverspilling wat weer niet strookt met deze partijprincipes. Resultaat: nog maar 3 zetels over nu. (-2)
  • CDA: Boodschap: Mensen maken de stad. Klopt als een bus maar is verder best een zin waar je niets mee kunt. Het vertelt niets over de partij. Of ze moeten bedoelen dat ze liever alles aan de burgers over laten. Uiteindelijk bracht het ze tot 4 zetels. (+/-0)
  • ChristenUnie: Boodschap: Kinderrijk Amersfoort: Geloof in een nieuwe generatie. Dit klinkt als de variant op dat kinderen de toekomst zijn. En dat klopt. De CU gelooft in kinderen, in toekomst. Da’s mooi. En dus? Mmh, is toch goed genoeg voor 5 zetels. (+2)
  • SP: Boodschap: 100% sociaal. Mmhh, dat zeggen ze al jaren. Maar is dit het onderscheid? Andere partijen zeggen ook het best met de bevolking en maatschappij voor te hebben. De methodes om dit na te streven is alleen anders. Dus ik tast nog in het duister over wat ze bedoelen. En het viel me eigenlijk nu pas op dat het logo zo net de billen zijn van iemand die op zijn buik ligt. En het kroontje is dan de ster, zeg maar. Of heb ik dat alleen? Hoe dan ook, 4 zetels nu. (+2)
  • Amersfoort anders: Boodschap: ?? Geen tekst, geen slogan, geen standpunt te zien. Wat dan anders? Oh, ze gaan voor geluk las ik in mijn lokale suffertje. Ah, nu begrijp ik 't... Ik voel 'n band want daar ga ik al jaren voor. Maar zo leuk, die olijke tweeling. De een als lijsttrekker en de ander als lijstduwer. De poster zegt dus niets en dat blijkt ook uit de uitslag, 0 zetels.
  • Amersfoort 2010: Boodschap: Positief & Daadkrachtig. Zoohooho, die staan ergens voor, zeg. Maar HOE DAN? Resultaat: toch 1 zetel.
  • OPA: Boodschap: noppes, geen slogan, geen boodschap niets. Wel een twitteradres. Dat dan weer wel. Resultaat: uiteindelijk 1 zetel.
  • Belangen Gemeenschap Amersfoort: Boodschap: Kansen voor iedereen. Is dit een belofte of een wens? Echt geen idee, mensen. Werk aan je boodschap! Resultaat: Zie 0 zetels.

Overall resultaat: Er zijn nog maar vier plekjes, vier zetels gereserveerd voor lokale politieke beïnvloeders. Dat waren er 4 jaar geleden nog 7. En wat me opviel is dat we in 2010 één lokale partij hadden die 7 zetels kreeg. Nu hebben we vijf lokale partijen en nog maar 4 zetels. De overige 35 zetels zijn vergeven aan de landelijke partijnamen. En het resultaat daarvan blijft gewoon weer koffiedik kijken.

Wat is nu mijn advies voor de toekomst aan de politieke partijen? Doe aan marketing. Doe aan communicatie, goeie communicatie. Claim je plek, weet wat er bij je doelgroep leeft, maak je boodschap relevant voor die groep, communiceer op een manier die raakt en aanspreekt en maak jezelf herkenbaar, niet belachelijk. En da’s moeilijk genoeg.

Mark Gordijn @ Mplify-marketingcommunicatie